Iets wat we ons vaak afvragen. Toch? Je kunt alleen maar een prachtige beachbody krijgen als jij zeven keer per week traint, niks meer snoept, jezelf uithongert, geen feestjes meer kunt doen? Ik zal je uit je leiden verlossen.

Het is NIET waar!

Is dat toch weer even een mooi geluksmomentje van de dag en valt valt het uiteindelijk toch wel mee. Je doelen zijn dus veel meer binnen handbereik dan jij eigenlijk dacht.

Full-body work-out

Ik ben voorstander om niet een bepaalde spiergroep te trainen, maar full-body work-out. Hierdoor doe jij per week bijvoorbeeld niet 12 sets voor een spiergroep maar wel 16 stuks. Dus jij doet veel meer voor deze spiergroep per week op deze manier. Daarnaast als jij op 1 dag de hele spiergroep pakt, gaat die eerste oefening heel goed. Tweede lukt misschien ook nog wel, maar daarna zijn jouw spieren verzuurt en heb jij niet meer de kracht deze nog met volle energie en kracht te doen.Opluchting toch? Hoe vaak dan wel? Met ja, je leest het goed, met slechts drie keer per week kun jij dit ook bereiken. Hoe dan hoor ik denken.

Haal meer uit je training

Bij een fullbody doe jij elke keer training wisselen van spiergroep in plaats van een spiergroep. Dus al zijn je armspieren verzuurt, jouw benen hebben nog niks aan belasting gehad en kunnen dus prima nog 110% geven. Dus sport jij drie keer per week met een fullbody work-out dan kun jij met de juiste training heel veel uit jouw week halen. Met minimaal een rust dag tussendoor zijn de meeste spieren weer volledig hersteld, waardoor jij weer voor 110% kunt geven. De intensiteit bij drie dagen ligt wel hoger, dan wanneer je vier of vijf keer per week traint. En daarom kun je een prachtig lichaam ook zeker in drie trainingen per week bereiken.

Rust is super belangrijk

Waarom heb je minimaal 1 rust dag voor een spiergroep nodig? Bij een training maak je eigenlijk je spieren kapot. Er komen scheurtjes in de spier, die dus moeten herstellen. Vooral tijdens je slaap gebeurd het meeste herstel. Daarom is voldoende slaap ook heel erg belangrijk voor spieropbouw.

Stel jij start met een oefening je spier zit op 100%. Na vier sets van 12 herhalingen is de spier gezakt naar bijvoorbeeld 50%. Zou jij de volgende dag direct weer dezelfde spiergroep trainen en deze is bijvoorbeeld gestegen naar 80% maar nog niet 100% dan merk je dat je niet zoveel uit je training kunt halen als een dag geleden. Je hebt tenslotte een energie en krachtniveau in je spier van 80%. Als je juist gaat trainen, maak je het juist meer kapot en breek je de spieropbouw juist af in plaats van op. Wat tot blessures gaat leiden. Bij een volledige dag rust is de spier volledig hersteld naar 110%. Als je dan weer dezelfde oefening doet, merk je dat je bijvoorbeeld in kg omhoog kunt of meer herhalingen kunt doen. Zo ga je groeien in spiermassa. Je krijgt spiermassa door rust, tijdens je training maak je het kapot. In de rust wordt het hersteld en extra opgebouwd. Je krijgt dan supercompensatie en in die tijd wil je juist weer trainen. Wacht je te lang, dan kom je weer in de fase van afname. Dan zou bijvoorbeeld bij twee keer in de week zijn. Je behoud wat je hebt.

Transformatie van drie keer per week trainen

Zie hier onder een foto van een transformatie van drie keer per week trainen.

Positieve en negatieve energie balans

Naast de training is voeding natuurlijk van belang. Als we meer eten dan wij verbruiken op een dag, komen we aan. Positieve energie balans noemen we dat. Als we minder eten dan we verbruiken op een dag, vallen we af. Negatieve energie balans. Maar dus ook een koekje of een snoepje kun je nog eten en dus resultaten boeken, zolang jij maar in de negatieve energiebalans blijft. Dat is nog eens even heel goed nieuws toch?

Bij negatieve energie balans, zijn eiwitten belangrijk

Bij afvallen hebben we in verhouding juist meer eiwitten nodig dan bij aankomen in spiermassa. Dit is omdat we door voldoende eiwitten te eten juist in vetmassa gaan afvallen in plaats van spiermassa. Je wilt bij het afvallen je spiermassa juist wel behouden. Door voldoende eiwitten te eten behoud jij je spiermassa en wordt jouw vetmassa aangesproken.

Wil jij juist meer aankomen heb jij uiteraard nog steeds eiwitten nodig, maar de hoeveelheid is wel minder. Bij aankomen in spiermassa zijn het juist de koolhydraten die zorgen voor extra spiermassa.

Wil jij meer weten over trainingen en voeding. Ik help je graag verder. Dus neem gerust contact met mij op.

Liefs, Johanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

Geverifieerd door MonsterInsights